Bývanie

Domáca udiareň

Údenie je jedným z najchutnejších a najstarších spôsobov prípravy mäsa, ale je to tiež jeden z najtajomnejších procesov. Údiť si môžete aj sami doma. Budete k tomu však potrebovať udiareň.

Udiareň je jednoduchá verzia jednotky na tepelné spracovanie, ktorú používa dnešný mäsový priemysel. Veľkosť sa môže výrazne líšiť, ale princípy sú rovnaké. Jedná sa o uzavretý priestor, kde je možné s prijateľnou presnosťou regulovať teplotu a hladinu dymu. Ak sa rozhodnete pre stavbu udiarne, nezabúdajte na to, že zariadenie musí byť adekvátne vybudované a musí byť schopné monitorovania, aby bolo mäso správne tepelne upravené tak, aby sa minimalizovali zdravotné riziká. Účelom udiarne je uzavrieť teplo a dym a znížiť, ale nie úplne vylúčiť, prúdenie vzduchu.

Môžete si postaviť vlastnú udiareň alebo kúpiť vyrobenú jednotku. Pretože udiarne sa v drvivej väčšine nachádzajú vonku, mali by ste pred začatím výstavby akýchkoľvek nových štruktúr skontrolovať, či budú splnené požiarne predpisy.

Vlastnoručne vyrobená ?

Postaviť si vlastnú udiareň znamená postaviť kompletnú stavbu bez ohľadu na veľkosť a dizajn udiarne, ktorú chcete vytvoriť. Môžete sa pustiť do projektu „urob si sám“, ktorý vám určite prinesie produktívnu zábavu. Projekt DIY udiarne vám dáva možnosť preskúmať rôzne možnosti dizajnu, čo vám umožňuje zvoliť si rozloženie a druhy štrukturálnych návrhov, ktoré chcete integrovať do udiarne. Majte však na pamäti, ak nemáte stavebné skúsenosti, je budovanie udiarne určite neľahkou úlohou.

Hotový výrobok

Nájsť dodávateľa na výrobu udiarne na mieru je tiež ďalšou možnosťou, najmä ak nemáte technické schopnosti na zahájenie a dokončenie projektu. Môžete si zakúpiť hotový výrobok, napríklad elektrickú udiareň, ktorú vyrábajú v rôznych veľkostiach a takýto výrobok je dokonca prenosný. Ak chcete klasiku, vyberte si drevenú udiareň s ohniskom, ktorá má jednoduchú inštaláciu a ktorá sa stane pekným doplnkom vašej záhrady. Väčšina udiarní ponúka údenie teplým i studeným dymom.